Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκινά άμεσα η λειτουργία εθελοντικών σταθμών σε Γαβαλού και Παραβόλα

koi-mpokas (600 x 450)Iκανοποιημένος ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Χριστόφορος Μπόκας  από την εθελοντισμός συμπολιτών μας.
Το επάγγελμα του πυροσβέστη θεωρείται από τα πλέον επικίνδυνα, καθώς τα συμβάντα που έχει να αντιμετωπίσει ποικίλουν από άποψη επικινδυνότητας, έκτασης και  σοβαρότητας. Οι πυροσβέστες λόγω του αντικειμένου της εργασίας αντιμετωπίζουν καθημερινά πλήθος δύσκολων, επικίνδυνων και εξειδικευμένων συμβάντων και καταστάσεων, καθώς τα συμβάντα στα οποία καλούνται να συνδράμουν ποικίλουν.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Σ” ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Χριστόφορος Μπόκας αναφέρθηκε αρχικά στην αντιπυρική περίοδο, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και δήλωσε: “Eίναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε, καθώς η Υπηρεσία μας έχει αντιμετωπίσει συμβάντα τον Σεπτέμβρη, αλλά μέχρι και τον Οκτώβριο είμαστε σε επιφυλακή, οπότε ας προσέξουν και οι πολίτες , να μην μας ξεγελάει ο καιρός,  προκειμένου να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα”
Όσον αφορά την παλαιότητα του στόλου των οχημάτων και τις ελλείψεις που τυχόν παρουσιάζονται δήλωσε : “ Έχουμε και παλαιό αλλά και καινούριο στόλο. Θεωρώ ότι στην δυσπραγία που υπάρχει στο κράτος, υπάρχει η μέριμνα του Αρχηγείου, για να μας εφοδιάσει με καινούρια οχήματα. Σαφώς κανείς δεν θέλει να έχει παλαιά οχήματα, ούτε παλαιά αεροπλάνα, ούτε το οδικό δίκτυο που υπάρχει στην περιοχή μας αλλά με τα υπάρχοντα μέσα αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν οι κατάλληλες πιστώσεις και με αυτά τα μέσα αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα”.
Ένα άλλο θέμα που θίχτηκε και αφορά την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, μετά τα περιστατικά τραυματισμού των πυροσβεστών στο Θέρμο και τον θάνατο του άτυχου νεαρού πυροσβέστη στην Αθήνα ο κος Μπόκας ανέφερε: ”Είναι ευχή όλων να μην έχουμε ούτε αεροπλάνα που πέφτουν, ούτε αστυνομικούς που σκοτώνονται και ούτε πυροσβέστες που χάνονται. Είμαστε στο μέτωπο της μάχης και οφείλουμε να προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Να προσέχουμε τον εξοπλισμό που δεν θα είναι ποτέ επαρκής γιατί όταν κανείς αντιμετωπίζει τα στοιχεία της φύσεως και έχει να διασώσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες πρέπει να υπερβάλλει. Ήταν μέρα πένθους η Δευτέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα με μεσίστιες σημαίες και ευχόμαστε να μην υπάρξει άλλο τέτοιο ατύχημα”.
Για τον εξοπλισμό των πυροσβεστών, που σύμφωνα με δημοσιεύματα από το 2008 έχει να δοθεί νέο υλικό, ανέφερε πως, “όσον αφορά κράνη, μπότες και φόρμες σαν Υπηρεσία δεν έχουμε πρόβλημα και όταν υπάρχει κάποιο θέμα μας αποστέλλεται νέο υλικό από το Αρχηγείο. Έχουν υπάρξει προϋπολογισμοί και θεωρώ πως στην συνέχεια θα έχουμε καλύτερο εξοπλισμό. Αν και τα κράνη μας είναι γαλλικού τύπου, οι φόρμες σε υψηλή ποιότητα, όπως και σε χώρες του εξωτερικού. Όταν παλαιώνουν αντικαθίστανται”.
Σχετικά με την ανταπόκριση σε συμβάντα το καλοκαίρι ο Διοικητής της Π.Υ Αγρινίου δήλωσε πως, “κάτι που δεν ξέρουν οι δημότες είναι ότι προσφέραμε βοήθεια στην Κεφαλλονιά, Κερατέα, Ζάκυνθο, Αίγιο και στην Πύλο. Βοηθήσαμε όπου χρειαζόταν. Είναι τόσο επικίνδυνο το επάγγελμα, που έχουμε ανάγκη την βοήθεια του Θεού. Από την άλλη έχουμε ανάγκη την βοήθεια των συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν ευαισθητοποιηθεί εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και προσέχουν τον φυσικό πλούτο καθώς μια πυρκαγιά μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Το βλέπουμε και από τους εθελοντές που υπάρχουν στους σταθμούς που ιδρύονται, αλλά και σε κάθε επαφή με τον πολίτη εισπράττουμε την αγάπη και την εκτίμηση. Η πολιτεία είναι κοντά μας καθώς αναγνωρίζει το έργο μας. Η πολιτική ηγεσία αναφέρεται στην αποστολή μας και στο μέτρο του δυνατού συνδράμει”
Σχετικά με την μεταφορά του κτιρίου της Π.Υ Αγρινίου σε νέο κτίριο, καθώς στο υπάρχον βρίσκεται η Πυροσβεστική από το 1961, ο κος Μπόκας είπε : “Eίναι στην διαδικασία ανταλλαγής-παραχώρησης οικοπέδου από την πρώην Δημοτική Αρχή, αλλά και η τωρινή Αρχή είναι σύμφωνη και θεωρώ πως με τον νέο Δήμαρχο, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί. Να ξεκαθαρίσει αρχικά η υπόθεση του οικοπέδου και θα προσπαθήσουμε την ανέγερση σε ένα μεγαλύτερο κτίριο εκτός πόλης, ώστε να εξυπηρετήσει το προσωπικό, την Υπηρεσία αλλά και την αποστολή του Σώματος για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικoί χωρίς να επιβαρύνουμε το κέντρο της πόλης”
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και για τους επιχειρηματίες αλλά και πολίτες που συνέδραμαν,  “προσφέροντας ανιδιοτελώς ελαστικά στην Υπηρεσία, όσες φορές και αν χρειάστηκε αλλά και αμέριστη συνδρομή. Τους ευχαριστούμε δημόσια για την προσφορά τους. Η Πανελλήνια Ένωση Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος μας έχει ενισχύσει με πυροσβεστικό όχημα με χωρητικότητα μισό τόνο νερό, αλλά επειδή και ο πρόεδρος κος Τσουγκρής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, μιας και εργάζεται στο Αγρίνιο, συμβάλλει τα μέγιστα στην δημιουργία εθελοντικών σταθμών, αλλά και όπου απαιτηθεί η υπηρεσία είναι κοντά μας. Το συγκεκριμένο όχημα είναι για την αντιπυρική περίοδο, με απόφαση του Δ.Σ της Ένωσης Εθελοντών, χορηγήθηκε στην Υπηρεσία Αγρινίου, για να χρησιμοποιηθεί και ήταν απαραίτητο για εμάς.”
Σχετικά με την δημιουργία των εθελοντικών σταθμών σε Γαβαλού και Παραβόλα ανέφερε ότι “εδώ και 4-5 ημέρες καταχωρήθηκε η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για την έναρξη λειτουργίας των σταθμών και είναι πλέον στην ευχέρεια της Δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να κανονιστεί, ο ακριβής χρόνος της έναρξης λειτουργίας της. Αν και αξιοποιήσαμε στο έπακρο τα οχήματα για τους εθελοντικούς σταθμούς, που έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο Αγρινίου κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου συνεχίζουμε να τα χρησιμοποιούμε έως την επίσημη έναρξη λειτουργίας των σταθμών. Στην Γαβαλού έχουμε 2 οχήματα και στην Παραβόλα 1 και ακόμα ένα όχημα από τον Δήμο Παραβόλας, που ήταν ήδη εκεί και τα οποία θα συμβάλουν όχι μόνο στις δασικές, αλλά και στις αστικές πυρκαγιές γιατί οι εθελοντές με την παρουσία μονίμων υπαλλήλων θα είναι σε 24ωρη βάση με εξοπλισμό και εκπαίδευση έτοιμοι για τις αστικές πυρκαγιές : σπίτια, αυτοκίνητα, αλλά και πρώτη επέμβαση σε ότι χρειαστεί μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις της Υπηρεσίας μας. Eίναι ένα ευρωπαϊκό μοντέλο, ανάλογο με αυτό που ισχύει στα ευρωπαϊκά κράτη και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που αυτό ξεκινάει να γίνεται και στον τόπο μας, καθώς ο εθελοντισμός και η διάθεση για αυτόν είναι που μας ανεβάζει.”
Άλκης Αποστολόπουλος
εφημερίδα «Συνείδηση»